Hep bir şekilde hayatımda var olan bir eylemmiş, ancak bilmiyormuşum. Şöyle bir örnek verebilirim, çocukken düşüp yırttığımız pantolonlar hep şort olurdu. Mesela anneanemden kalmış bir örtü var minik minik giysilerin parçaları birleştirmiş pilav, çaydanlık örtüsü yapmış. Bunun ileri dönüşüm olduğunu bilmiyordum o zaman ama hep yapılan şeylerdi evimizde. Aslında ileri dönüşümün ne kadar hayatımda olduğunu farkına vardım diyelim. Bu da 2019 yılında hamilelik ve annelik sürecimde oldu.
Tosy Toys, atık tekstilleri oyuncaklara dönüştüren bir oluşum. Bebekleri ve çocukları dönüşüme oyuncaklarla dahil eden bir şirket. İlk olarak kızımla oyuncak yapmaya başladım. Bebek kitabı bulmakta zorlanınca, kendi ihtiyacımı karşılamak amacıyla ileri dönüşümü tercih ettim. Bebekkuş kitabını tasarlayarak ileri dönüşüm yolculuğum başladı.
İlham kaynaklarımın başında kızım ve onunla oyunlarımız var. Onun ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişimini desteklemek için farklı oyuncaklar üretmeye yönelik ilham alıyorum. Örneğin, kızım 3 ya da 4 aylıkken etiketlerle oynamayı sevdiğini fark ettim ve daha güvenli malzemelerle etiketler yapma fikri doğdu. Aynı şekilde, kızımın bezlerle, çantalarla oynamasından yola çıkarak meyve-sebze setine bir kese ekledim ve onun zevkine uygun bir oyuncak tasarladım.
Kitaplarda hışırtı verici malzemeler, ses çıkaran çeşitli aparatlar ve ahşap diş kaşıma halkası kullanıyorum.
Eski giysileri oyuncaklara dönüştürme sürecim öncelikle düşünme ve planlama ile başlıyor. Giysilerin farklı desenleri ve dokularını göz önünde bulundurarak hangi figürlerle birleştireceğime karar veriyorum. Daha sonra malzemeleri kesip dikiş işlemlerini gerçekleştiriyorum. Her bir oyuncak tasarımı uzun sürebiliyor, çünkü en iyi sonucu elde etmek için detayları düşünmek ve denemek önemli.
Şu an karşılaştığım zorluk, sadece kumaşları ileri dönüştürebilmem. Ben diğer kullandığım vik viki, zil sesini ve ahşap halkayı da ileri dönüştürülmüş metaryellerden kullanmak istiyorum. Ancak hem bebekler için güvenli olacak hem de ileri dönüşüm olacak. Bununla ilgili bir araştırma içindeyim. Ama tabi ileri dönüşümün yaygın olmadığını da düşünürsek araştırmam epey bir yavaş ilerliyor.
En çok oyuncakların farklı dokulara sahip olmasını ve hışırtılı olmasını seviyorlar. Bebekler bu özellikleriyle oynamaktan büyük keyif alıyorlar.
Sağlam hemen bozulup yırtılmayacak ve belki de ilk oyuncaklar arasında saklanacak oyuncaklar üretiyorum. Ebeveyn olduğumuzda bebegimizle saatlerce konuşuruz,ona kitaplar okuruz hikayeler anlatırız,şarkılar söyleriz. Ve bu bizim bebeğimizle iletisimimizi guclendirir. Kimi zaman anlatacak hikayelerimiz biter tabi. O zamanlarda ben oynadığımız oyuncağın neyden yapıldığını nasıl yapıldığını anlatırdım. Okuduğumuz kitabı kimin yazdığını nasıl basıldığını kaç adet basıldığını bile. Bunu birçok ebeveynin yaptığını öğrendiğimde evet dedim ileri dönüşümü bebeklere de anlatacağım. Miniklerimiz de bu kavramlarla bu değerlerle büyüyecekler ve geleceği böylece iyileştireceğiz.
Deneme-yanılma yöntemini kullanıyorum diyebilirim.
Kızımla oynarken onun tepkilerini oyunlarını gözlemleyerek, hangi malzemelerin daha güvenli ve uygun olduğunu, neyin değişmesi düzeltilmesi gerektiğini tespit edebiliyorum.
Gelecekteki hedefim, ileri dönüşüm bilincini daha fazla insana ulaştırmak ve oyuncaklarımı daha geniş bir kitleye sunmaktır. Ayrıca sürdürülebilir ve ileri dönüştürülmüş oyuncak üretimine yönelik farkındalığı artırmak ve çocuklarımızın geleceğini daha yaşanabilir bir dünya için şekillendirmeye katkıda bulunmak.
Müşterilerimiz eski bebek giysilerini bize Reppatch üzerinden ulaştırabilirler. Oyuncaklarımızı satın almak isteyenler de Reppatch.com ve instagram/tosytoys iletişime geçebilirler.