loader image
biyomimikri-tasarım-reppatch-ileridonusum

Bilinçlen, bilinçlendir:

biyomimikri-tasarım-reppatch-ileridonusum

Doğadan İlhamla Doğayı Koruyan Tasarım: Biyomimikri

Biyomimikri kavramını daha önce duymuş muydunuz? Belki de ilk kez duymuş olabilirsiniz. Ancak aslında hepimizin farkında olmadan bildiği bu kavram, doğayı işlevsel veya biçimsel her anlamda gözlemleyip yaratıcı bir biçimde aktarmaktadır. Balıklardan ilhamla tasarlanan gemiler, kuşlardan ilhamla ortaya çıkan uçaklar… Kısaca doğayı taklit etmek de diyebiliriz.  Örneğin, hepimizin kullandığı ve cırt cırt olarak bildiğimiz velcro, Georges de Mestral’in dağda pantolonuna yapışan pıtrak otunu fark edip yüzeyinde bulunan yüzlerce kancayı keşfetmesiyle ortaya çıkmıştır.

Ben de doğadan ilham alarak bir kapsül koleksiyon tasarladım. Tasarladığım kapsül koleksiyona akıllı tekstiller ile zenginlik kazandırılmak istedim. Giyim endüstrisinde tasarımlarda yeniyi ve farklı olanı bulmak, yeni teknoloji ve yöntemleri takip etmek ve uygulamak önemlidir. Akıllı tekstillerin içerdiği kromik materyaller; ısı, ışık, basınç vb. birçok farklı etki karşısında renk değişimi gösteren materyallerdir.

Yazının bu kısmında size projemden bahsetmek istiyorum.

Projede kullandığım termokromik boyarmadde ile ısıyla renk değiştiren baskı desenler elde ettim. Doğadan ilham alan tasarımları gerçekleştirirken doğayı korumayı hedefledim ve proje sürdürülebilirlik temeline dayandırılmıştır. Sürdürülebilir bir moda düşüncesinin yaratılmasında biz moda tasarımcılarına düşen rol oldukça büyüktür.

Biyomimikri neden ve nasıl uygulanır?

Çevre dostu yaklaşımla biyomimikri kavramı bazen bir sorunu çözmek bazen ise estetik bir güzellik yakalamak için uygulanabilir. Sürdürülebilirliğin hiçbir şeyi boşa harcamama, çevreye verilen zararı en aza indirme düşüncesi benimsenerek hazırlanan koleksiyonla, sürdürülebilirliğin her geçen gün daha da önem kazandığının farkına varılması ve farkındalık kazandırılması amaçlanmıştır. Projede doğadan ilham alarak denizaltı canlılarından doku tasarımları yapılmıştır. Ancak bu tasarımlar atık olarak elimizde var olan; lazım olur diye düşünüp sakladığımız ama belki de yıllarca kullanmadığımız farklı materyallerden oluşturulmuştur. Yani projemin bu kısmında ileri dönüşüm felsefesi ile bir üretim gerçekleştirdim. Doğada çözünmesi uzunca zaman alan ve doğaya oldukça zararı dokunan materyallerden ileri dönüşümle oluşturulan dokular, sürdürülebilirliği destekleyen yaratıcı niteliktedir. Atık kumaşlar, kullanılmayan ipler, evimizin her köşesinden çıkan farklı tiplerdeki düğmeler, eskimiş süngerler, doğaya belki de en çok zararı veren plastik poşetler bu projenin birer parçasıdır. Metal tel parçalara kumaşlar sarılarak denizaltı bitkileri, atık kumaşlar birbirine dikilerek deniz dalgaları, nakış ipliklerinden yosunlar, düğmelerden deniz altı yapıları, sünger parçaları kesilerek midyeler, plastik file kesilerek deniz yıldızı, çöp poşetleri şeritler halinde kesilerek örme tekniğiyle ortaya koyulan dokular gibi materyaller doğadan ilhamla ileri dönüşüme uğratılarak tasarımlara uygulanmıştır. Proje kapsamında hem doğadan ilham alarak biyomimikriyi hem de var olanı kullanarak ileri dönüşümü aktarıyorum.

İşte tasarımlar:
Zeynep Kabacı

İlgini çekebilecek diğer yazılar: