Herhangi bir plastiğin üzerinde gördüğümüz bu semboller; bizlere elimizdeki plastik ürünü çöpe atmadan önce tekrar kullanıma uygunluğu veya nasıl ayrıştırmamız gerektiğine dair yönlendirme amaçlı bulunuyor.
Geri Dönüşüm Sembolleri 01 – PET Sembolünün Anlamı
Bakterilerin birikmesine izin veren plastik türü olarak bilinir. En çok soda şişelerinde, su şişelerinde, bira şişelerinde, salata sosu kaplarında, gargara şişelerinde ve fıstık ezmesi kaplarında bulunur.
Plastik #1, bez çantalara, mobilyalara, halıya, panellere, elyafa ve polar yapağıya geri dönüştürülür.
Geri Dönüşüm Sembolleri 02 – HDPE Sembolünün Anlamı
Bu plastik, güvenli olduğu düşünülen 3 plastikten biridir.
Süt kutuları, deterjan şişeleri, meyve suyu şişeleri, tereyağı kapları ve banyo malzemeleri şişeleri bundan yapılır. Genellikle opaktır.
Plastik #2, kalemlere, geri dönüşüm kaplarına, piknik masalarına, kerestelere, banklara, çitlere ve deterjan şişelerine geri dönüştürülür.
Geri Dönüşüm Sembolleri 03 – PVC Sembolünün Anlamı
Bu plastikler, gelişimsel sorunlardan düşüklere kadar çok sayıda sağlık sorunuyla bağlantılı ftalatlar içermekteydi ve hala içerebilmektedir. Ayrıca uzun süreli maruz kalma ile kanserojen olabilen DEHA içerirler. DEHA ayrıca kemik kütlesi kaybı ve karaciğer problemleriyle de ilişkilendirilmiştir. Bu plastikleri yakmak tehlikelidir.
Şampuan şişelerinde, temiz gıda ambalajlarında, yemeklik yağ şişelerinde, tıbbi ekipmanlarda, borularda ve pencerelerde bulunur.
Bu plastik, panellere, döşemelere, hız tümseklerine, güvertelere ve karayolu oluklarına geri dönüştürülür.
Geri Dönüşüm Sembolleri 04 – LBPE Sembolünün Anlamı
En çok sıkılabilir şişelerde, alışveriş çantalarında, giysilerde, halılarda, donmuş yiyeceklerde, ekmek poşetlerinde ve bazı yiyecek paketlerinde bulunur. Plastik #4, güvenli olduğu düşünülen geri dönüşüm sembolleri arasında yer almaktadır.
Geri Dönüşüm Sembolleri 05 – PP Sembolünün Anlamı
Daha güvenli plastiklerden biridir. Genellikle yoğurt kaplarında, ketçap şişelerinde, şurup şişelerinde ve ilaç şişelerinde bulunur.
Polipropilen süpürgelere, otomobil akü kutularına, bidonlara, paletlere, sinyal lambalarına, buz kazıyıcılara ve bisiklet raflarına geri dönüştürülür.
Geri Dönüşüm Sembolleri 06 – PS Sembolünün Anlamı
Polistiren, geri dönüştürülmesinin zor olması ve bu nedenle çevre için kötü olmasıyla ünlü olan Strafor’dur. Bu tür plastik ayrıca, özellikle ısıtıldığında potansiyel olarak zehirli kimyasalları sızdırarak sağlık riski oluşturur.
Plastik #6, kompakt disk kutularında, yumurta kartonlarında, et tepsilerinde ve tek kullanımlık tabak ve bardaklarda bulunur. Yumurta kartonlarına, havalandırmalara, köpük ambalajlara ve izolasyona geri dönüştürülür.
Geri Dönüşüm Sembolleri 07 – OTHER Sembolünün Anlamı
Diğer kategorilere girmeyen plastik reçinelerin tamamı 7 numara kategorisinde yer almaktadır. Kısırlık, hiperaktivite, üreme sorunları ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılı BPA gibi muhtemelen hormon bozucu maddeler içerdiğinden bu plastiklerden kaçınılmalıdır.
Plastik #7 güneş gözlüklerinde, iPod kasalarında, bilgisayar kasalarında, naylonda, 3 ve 5 galonluk su şişelerinde ve kurşun geçirmez malzemelerde bulunur. Plastik kereste ve diğer el yapımı ürünlere geri dönüştürülür.
Bu bilgiler doğrultusunda nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Günlük hayatımızda kullanımını devam ettireceğimiz; su şişeleri, yoğurt kapları, deterjan kutuları ve diğer bütün plastikleri üzerlerinde bulunan bu sembollere dikkat ederek kullanmalıyız.
Dikkat etmeden kullandığımız ürünler sağlığımıza veya çevremize büyük zararlar verebilir.
Zarardan kaçınmak ve sürdürülebilirliği sağlamak adına bu sembolleri öğrenmekte fayda var.