Sürdürülebilirlik, sadece bir moda akımı değil, bir yaşam biçimi haline geldi. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek daha sürdürülebilir ve temiz içerikli ürünleri tercih etmeye başladık. Ancak, sadece tüketici kalarak değil, ‘türetici-dönüşümcü’ bireyler olarak daha büyük bir etki yaratabiliriz. Ve şimdi, dönüşüm bilincini çocuklarımıza da aktarmak ve onları geleceğin bilinçli tüketicileri ve sürdürülebilirlik savunucuları haline getirmek için harekete geçme zamanı.
Bebeklikten Başlayarak Sürdürülebilirlik:
Bebeklik dönemi, çocukların alışkanlıklarının şekillendiği önemli bir zaman dilimidir. Bu nedenle, dönüşüm kavramını bebeklik döneminde benimsetmek oldukça etkilidir. Örneğin, yıkanabilir bebek bezleri kullanarak tek kullanımlık atıkları azaltabiliriz. Bebek giyim ve eşyalarını elden ele dolaştırarak, ikinci el kullanımını yaygınlaştırabilir ve sürdürülebilir bir döngü oluşturabiliriz. Artık küçük gelen giysileri ileri dönüştürmek, birleştirip battaniye yapmak ya da onlardan bir oyuncak tasarlamak… yapabileceklerimizin limiti yok! Böylelikle kısa bir süre için kullanılan eşyalar olmaktan çıkıyor ve anısı olan bir eşyamız oluyor üstelik bunu yapmak çok keyifli.
Kendi İleri Dönüşüm Ürünlerimizi Yaratmak:
Kişisel olarak, kızımın giyisilerinin bazılarını büyüterek, dönüştürerek hatta oyuncağa çevirerek ileri dönüşümü benimsedim. Mesela, bebekken kullandığımız battaniye ve örtüleri giysilere dönüştürerek hem anılarımızı koruyoruz hem de ileri dönüşümü destekliyoruz.
Aynı şekilde, TosyToys markamda kullanılmayan giyisilerin kumaşlarını veya artık kumaş parçalarını kullanarak bebek kitapları ve oyuncaklar üretiyorum. Bu şekilde miniklerimize anlatacağımız hikayeler artıyor ve onların hayal güçlerini geliştiriyor. Artık sadece karakterler hakkında hikaye anlatmakla kalmıyoruz, malzemesinin nereden geldiği ve neye dönüştüğüyle ilgili hikayelerimiz de oluyor. Bu da çocukların diğer tükettikleri ürünleri nasıl üretildikleri ve neyden üretildiklerini sorgulamalarına ve dönüştürme fikirleri üretmelerine olanak sağlıyor.
Çocuklarımızın Yol Göstericisi Olmak:
Çocuklarımız doğuştan meraklı kaşifler. Onlarla beraber dönüşümü yaşam biçimi haline getirmek için kendi deneyimlerimizi paylaşabilir ve onlara örnek olabiliriz. Örnek vermek gerekirse benim kızım bir giysi veya oyuncak satın aldığımızda ‘bunu kim yapmış?’ diye soruyor. Neyin geri dönüşüme nasıl gideceğini biliyor veya bir eşyasını alıp başka bir şeye dönüştürmeyi teklif ediyor. Amacım bunu yaygınlaştırmak. Artık gezegenimizin kaynakları tükenmek üzere ve çocuklarımıza bırakacak bir şey kalmayacak. Yeni ürünler satın almak yerine, tüketici olarak elimizdekileri dönüştürürsek ve çocuklarımız da bu bilinçle büyürse eminim ki gelecek çok daha güzel olacak.
Dönüşüm bilincini benimsemek ve çocuklarımıza bu yaşam biçimini aşılamak, onları geleceğin bilinçli ve sorumlu bireyleri haline getirmek için oldukça önemlidir. Bebeklik döneminden bunu benimseyerek, çocuklarımızın çevreye duyarlılık, sürdürülebilirlik ve yaratıcılık gibi değerlerle büyümelerini sağlayabiliriz. Birlikte hareket ederek, gelecekte daha iyi bir dünya yaratma yolunda çocuklarımızın da önemli bir rol oynamasına fırsat verelim.